Sletting av bong – en kjent metode for underslag

Velkommen tilbake til Svinnbloggen! I denne posten skal vi fortsette vår serie om vanlige underslagsmetoder, og i dag ser vi nærmere på sletting av bong – også kjent som «makulering av bong».

Denne metoden er dessverre velkjent blant dem som ønsker å ta kontanter fra kassa, og den kan være vanskelig å oppdage uten gode rutiner.

Hva er sletting av bong?

Sletting av bong brukes når hele transaksjonen slettes fra kassa. På overflaten kan det se ut som en helt legitim handling – kanskje en kunde ombestemmer seg, eller en feil ble gjort under registrering. Men når denne funksjonen misbrukes, handler det om mer enn bare en feil.

Det som gjør denne metoden spesielt risikabel, er at det faktisk skrives ut en kvittering når en bong slettes. Denne kvitteringen skal signeres og forklares av den ansatte. Likevel ser vi altfor ofte at disse kvitteringene havner rett i søpla, spesielt i butikker med dårlige rutiner.

Hvordan gjennomføres det?

Typisk går det slik:

  1. Den ansatte registrerer varene som normalt.
  2. Kunden blir spurt om betaling med kontant eller kort.
  3. Ofte spør den ansatte om kunden har «passe med småpenger», og skylder på lite veksel i kassa.
  4. Kunden betaler, og handelen virker helt ordinær.
  5. Etter at kunden har gått, slettes hele bongen – og i systemet forsvinner hele salget.
  6. Kontantene kan da tas ut, og kassa stemmer fortsatt tilsynelatende.

Ved lukkede pengehåndteringssystemer, kan man til og med få ut kontanter igjen etter slettingen, ettersom systemet oppfatter det som et ufullført salg.

Hvis det er kø, kan den ansatte “parkere” bongen og hente den opp senere for å slette den – dette gjør det enda vanskeligere å oppdage i sanntid.

Hvordan avdekke og forebygge?

Heldigvis er dette en metode som etterlater seg spor – både i kassereroppgjør og statistikker. Ansatte som bruker sletting av bong som metode, vil skille seg negativt ut på kontanthandel og i loggene.

Med gode kontrollrutiner, klar forventningsstyring og grundig opplæring av ansatte, er metoden relativt enkel både å forebygge og avdekke.

Våre anbefalinger:

  • Sørg for at alle slettede bonger skal signeres og forklares – og at dette følges opp.
  • Ha jevnlig gjennomgang av kassererstatistikk og oppgjør.
  • Bruk observasjon og samtaler som en del av kontrollarbeidet.
  • Gjør det klart for alle ansatte at slike avvik blir tatt på alvor.
Mann i dress smiler, svart-hvitt bilde